K horkým letním dnům zcela určitě patří to správné osvěžení v podobě dobře vychlazeného hořkého půllitru tradičního českého nápoje – piva. Tato aktivita je určena primárně mužům a chceme vás vybídnout, aby jste otestovali různé chutě piv z nabídky lokálních minipivovarů. Využijte příležitosti a při svých toulkách po naší krásné domovině si dopřejte degustaci místního piva z produkce lokalního pivovaru (teda pouze pokud si ochutnávku můžete dovolit a v následujících hodinách nebudete řídit motorové vozidlo).

Celkem po vás požadujeme ochutnávku piv z produkce 5 různých lokálních minipivovarů (velké pivovary jejichž výrobky lze zakoupit v supermarketech nelze započítat). Ke každému lokálnímu minipivovaru budeme chtít fotku na níž bude zachycen “krýgl” s logem minipivovaru a podtácek (u čepovaného piva v restauraci), případně pokud si koupíte větší balení v PET láhvi tak vyfoťte etiketu. Do formuláře Záznam o aktivitě pak přidejte informace o jednotlivých degustacích, kdy a kde jste pivo ochutnali, jaký minipivovar jej vaří (název, sídlo) a jaký druh piva jste si vybrali k ochutnávce. Také nám zde můžete doplnit i další informace, jak vám pivo chutnalo, jak by jste jej oznámkovali, případně doporučení pro ostatní soutěžíci zda by měli dané pivo ochutnat také či nikoli. K jednotlivým informacím o vámi ochutnaných pivech pak přiřaďte i pořadové číslo hodnocení (1 = nejlepší pivovar – 5 = nejhorší pivovar). Po vyplnění Záznamu o aktivitě vám přidělíme 100 bodů pro váš rodinný tým.

Minipivovar (někdy řemeslný pivovar) je označení pro malý pivovar, jehož roční výstav je nejvíc 10 000 hektolitrů piva. V Česku v současnosti existuje cca 480 minipivovarů. České minipivovary se sdružují v profesním sdružení – Českomoravském svazu minipivovarů (ČMSM), který vznikl v roce 2011. V Královské zahradě na Pražském hradě se každoročně koná festival minipivovarů.

V tomto odkazu vám nabízíme mapu ČR s vyznačením lokálních minipivovarů a také restauračních zařízení, kde se případně lokální piva čepují, takže když budete cestovat, máte jednoduchou možnost zjistit jaké pivo je v regionu k dispozici a kam jej zajít “okoštovat”